Národní muzeum

Národní muzeum – hlavní budova

Označení Národní muzeum se nejčastěji používá pro jeho hlavní budovu, která tvoří dominantu horní části Václavského náměstí již od roku 1891. Označení se však vztahuje na celou instituci, pod níž spadá kolem desítky budov nejen v hlavním městě.

Posláním Národního muzea je rozvoj a prohlubování národní identity v České republice, na evropském kontinentu i v celém světě. Hlavní budova, krásná novorenesanční stavba postavená podle projektu architekta Josefa Schulze, vítá návštěvníky muzea v působivém interiéru hlavní haly zdobené v červeném a zlatém dekoru. Interiér muzea zdobí malby známých zámků a hradů České republiky a bysty slavných Čechů. Podlahy v celé budově byly zhotoveny ze vzorovaného mramoru. Celá stavba byla koncipována monumentálně, což se zčásti podepsalo na její funkčnosti. Impozantní sbírky muzea zahrnují oblasti botaniky, entomologie, zoologie, antropologie, archeologie, mykologie, paleontologie a mineralogie a sahají od přírodních věd až po jednotlivá společenskovědní odvětví. V přízemí muzea se konají krátkodobé výstavy. V budově se nachází také knihovna, obchod s muzejními suvenýry a útulná kavárna.

Hlavní budova, které prošla kompletní rekonstrukcí byla slavnostně otevřena 28. října 2018 v den výročí 100 let Československé republiky.

Další národní muzeum

Lokalita
Parametry
Velikost
Min.
Max.
Cenové rozpětí
Cena min.
Cena max.
Cenové rozpětí
Cena min.
Cena max.