Národní galerie v Praze

Palác Kinských

V srdci staré Prahy, přímo na Staroměstském náměstí, stojí palác Kinských. Jde o mimořádně půvabnou rokokovou stavbu, která prakticky čelí pomníku mistra Jana Husa.

Za poutavou, růžově zbarvenou fasádou se skrývá ještě poutavější scenérie, neboť tento palác patří k objektům pražské Národní galerie. Ta v něm pořádá především krátkodobé výstavy, které se věnují umění současnému i starému. Většina z uplynulých výstav měla jednoho společného jmenovatele – Asii. V rámci rozsáhlé sbírkové expozice Umění Asie se galerie věnovala vietnamskému umění v Čechách, tibetské kultuře, florální symbolice v asijském umění nebo například kaligrafii. V repertoáru uskutečněných výstav však nechybí ani jména současných evropských velikánů, včetně německého malíře a vizuálního umělce Gerharda Richtera nebo českého experimentálního výtvarníka Jiřího Koláře. Součástí galerijního programu v paláci Kinských jsou také výstavní projekty věnované českým umělcům působícím v Bretani na přelomu 19. a 20. století nebo mistrům impresionismu.
Palác Kinských byl postaven v letech 1755 až 1765 na místě parcel tří domů s raně středověkými základy. Ty jsou k vidění v dnešních sklepech objektu, kde se zachovalo původní přízemí s raně gotickou křížovou klenbou. Za zmínku stojí i zdobná kašna s obdélnou nádrží, kterou najdete ve dvoře paláce. Národní galerie palác Kinských spravuje už od roku 1949. Její výstavy v paláci můžete navštívit každý den od 10 do 18 hodin (ve středu otevřeno až do 20 hodin) s výjimkou pondělí, kdy je zavřeno.

  • Adresa
    Staroměstské náměstí 12,Praha 1 – Staré Město
  • Web
    www.ngprague.cz/budova/palac-kinskych

Další národní galerie v Praze

Lokalita
Parametry
Velikost
Min.
Max.
Cenové rozpětí
Cena min.
Cena max.
Cenové rozpětí
Cena min.
Cena max.